2018 verslag afsluitweekend

Vanwege de verwachtingen van veel wind en regen Leek het weekend in het water te gaan vallen. Na een rondje bellen voor overleg besloten we om t programma aan te passen.

De eerste 10 deelnemers verzamelden in de woonboot “Spaarpotje” aan de Kleine Potten bij Sneek. Daar verzorgde Freeke een goede lunch. We konden onze ervaringen spuiten onder t genot van een  Roberto@laCasa-productie video over een stoutmoedige onderneming van 5 platbodems op verkenning in de Waddenzee.

Bij Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek voegden we ons bij de 5 overige deelnemers. (10 van de 15 deelnemers had een museumjaarkaart) Er was expositie n.a.v. een in Polen opgedoken wrak van een kofschip  uit Harlingen. In de baai van Gdansk kwam de Friese kof tijdens een storm in aanvaring met een Engels schip. De bemanning van de Jonge Seerp wist zichzelf in veiligheid te brengen, maar het schip was reddeloos verloren.

 Natuurlijk waren er veel mooie modellen te zien  We lieten ons inspireren tot schiemanswerk.  Dat moeten we komend jaar nog maar eens op t programma voor een bijeenkomst zetten.

Na een ruim uur verplaatsten we onze aandacht naar een ander pand aan het Kleinzand in Sneek.   Daar werden al verwacht en kregen een groot deel te horen de origine van het recept van de Friesche Be(e)renburg. Het familiebedrijf van Weduwe Joustra opende voor ons de oude  en de nieuwe productieruimtes.  Vervolgens kregen we uitleg over hogere en lagere alcoholpercentages en korter of langer gelagerde Beerenburg. En dan nog allerlei likeuren met namen en toepassingen voor tijdens en na een zwangerschap. Dat alles konden we (ingepaste mate) natuurlijk ook zelf proeven en keuren.

Om 17:00 sloot de winkel en vertrokken we naar IJlst waar we alweer werden ontvangen door Arend en Wil. Aan de Galemagracht. De maaltijd werd verzorgd door een Chinees restaurant in Sneek.

Na een gezellige avond ging ieder of naar huis of naar een boot in de buurt om te slapen. De zondag was voor ieder zelf.